18. jul 2016. Niš – Prokuplje i Knjaževac ugostili su ove nedelje radionice o reviziji lokalnih akcionih planoca (LAP) za decu i za obrazovanje Roma. U obe opštine ovi planovi su istekli 2015. godine. Radionica u Prokuplju održana je 18. jula u svečanoj sali zgrade Opštinske uprave i bila je posvećena revizija LAP za decu i mlade. Radionica u Knjaževcu održana je 19. jula 2016. u zgradi Opštinske uprave i bila je posvećena reviziji LAP o obrazovanju Roma.

Radionice su okupile više od 30 predstavnika relevantnih lokalnih institucija poput lokalnih vlasti, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, kancelarija za mlade, Crvenog krsta, nevladinih organizacija, učeničkih parlamenata, lokalnih policijskih stanica i Domova zdravlja, NSZ i Centara za socijalni rad.

Obe radionice je facilitirala Jasmina Vujnović iz WEBIN, dok je ključno predavanje održala Slavica Stanisavljević iz KIC PRALIPE, koja ima veliko iskustvo u realizaciji lokalnih akcionih planova.

Dogovoreno je da se sprovede evaluacija isteklih LAP-ova i primarna procena potreba, a zatim da se proceni mogućnost da se u nove LAP-ove unesu nove mere podrške poput finansiranja TUTORING programa. Očekuje se da će LAP-ovi biti usvojeni do kraja 2016. godine u sve 3 opštine.

Za više informacija kontaktirajte Đorđa Radoičića na djordje.radoicic(at)wb-institute.org.

Foto: Tijana Morača 2016