Donacija didaktičkih materijala u ukupnoj vrednosti  od  131.711 dinara uručena je obrazovnim ustanovama u Knjaževcu i Prokuplju u okviru projekta RECI ’’Predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje Roma: širenje mogućnosti za veći obuhvat i smanjenje preranog napuštanja školovanja’’.

Školske table, projekciona platna, geometrijski setovi i školski pribor, uručeni su osnovnim školama “Milić Rakić Mirko“ u Prokuplju, “Vuk Karadzić“ i “Dimitrije Todorović Kaplar“ u Knjaževcu i predškolskoj ustanovi ‘’Bajka’’ u Knjaževcu, kao donacija za podršku upisu i školovanju Romske dece predškolskog i školskog uzrasta. Zahvljujući ovoj donaciji 100 najugroženije dece romske nacionalnosti je dobilo neophodan školski pribor, a 4 obrazovne ustanove neophodnu opremu za efikasnije obavljanje nastave.

“Veoma samo srećni što imamo priliku da ove godine ulepšamo predstojeće praznike romskoj deci u Knjaževcu i Prokuplju, ali i da ukažemo na važnost ulaganja u rani razvoj i rano obrazovanje naših najmlađih. Potrudili smo se da saznamo šta je to što nedostaje deci, i sa puno pažnje i ljubavi pripemili nedostajući školski pribor. Verujemo da će didaktička sredstva koristiti vaspitačima i nastavnicima u kreiranju toplog i podsticajnog ambijenta za obrazovanje i vaspitanje dece”, izjavio je Đorđe Radoičić, koordinator TUTORING programa.

Projekat RECI је nastao sa idejom da doprinese većem obuhvatu romske dece u predškolskom i osnovnom obrazovanju, kao i da smanji stopu osipanja dece iz osnovne škole. Projekat  sprovodi konzorcijum koji čine World Vision Austria, Agroinvest fondacija Srbija, Zapadnobalkanski institut iz Beograda, Visoka škola za obrazovanje vaspitača ’’Mihailo Palov’’ iz Vršca i Kulturno-informativni centar PRALIPE iz Pirota, uz podršku Delegacije Evropske Unije u Srbiji i Ministarstva za rad zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku.

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući  Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs ).

Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs

 

Foto: OŠ Milić Rakić Mirko