19. jun 2014. Beograd

‘’KONFERENCIJA O PRERANOM NAPUŠTANJU ŠKOLOVANJA I USPEHU U UČENJU: POLITIKE, PRAKSE I PREVENCIJA U SRBIJI’’.

Preko 60 učesnika predstavnika različitih nacionalnih i lokalnih institucija, škola, organizacija i medija razgovaralo je danas u kulturnom centru REX u Beogradu o problemu prevremenog napuštanja školovanja i programima prevencije.

TUTORING: Konferencija 2014

Domaćin konferencije Marko Stojanović, naveo je zvanične podatke koji opisuju veličinu ovog problema: 3.4% stanovništva uzrasta starijeg od 10 godina je nepismeno, 21.9% stanovništva uzrasta starijeg od 15 godina nema završenu osnovnu školu dok 23.9% ima završenu samo osnovnu školu. 10-15% mladih u osnovnoj školi prevremeno napusti obrazovanje. 10% gimnazijalaca i 30% učenika srednjih stručnih škola ne završi ovaj stepen obrazovanja. Ovi mladi najčešće ostaju bez formalnih kvalifikacija sa smanjenom šansom za zaposlenje a povećanom potrebom za socijalnom zaštitom, ulaze u različite oblike rizika i postaju deo sistema skupe socijalne zaštite. Stojanović je istakao da je zato važan intersektorski pristup i uključivanje šire zajednice a ne samo škole, jer dete kada ispadne iz redovnog školovanja više nije problem samo škole već cele zajednice. Zaključio je da su za efikasno rešavanje problema ispadanja iz obrazovanja neophodne sistemske mere kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

TUTORING: Konferencija 2014

Angelina Skarep iz Ministarstva prosvete istakla je da je cilj proklamovan u Strategiji obrazovanja da do 2020. godine stopa napuštanja školovanja bude manja od 5% u osnovnim školama i da je država počela aktivno da se bavi ovim problemom na svim nivoima.
Slavica Pavličević sa Visoke škole za obrazovanje vaspitača Kruševac istakla je da su predškolski pripremni programi prvi mehanizam prevencije ispadanja iz kasnijih nivoa školovanja jer svako dete navike formira u predškolskom uzrastu.

Jelena Bubanja iz WEBIN predstavila je program TUTORING SRBIJA. Anđelija Roglić iz OŠ Sutjeska iz Raške i Đorđe Radoičić iz Kancelarije za mlade Raške predstavili su rezultate programa TUTORING SRBIJA u ovoj opštini i istakli da su deca u ovom programu uspešno popravila ocene i unapredila socijalizaciju i da su roditelji iskazali zadovoljstvo napretkom dece. Raška je primer najbolje prakse i jedna od pilot opština u TUTORING SRBIJA programu.

TUTORING: Konferencija 2014

Primere dobre prakse predstavile su i organizacije Pralipe iz Pirota, GRUBB i LUNETA iz Beograda a predstavljen je i projekat ”Zajednice za decu” organizacije World Vision Austria. Istovremeno ovo je bila i prva prilika da se sve institucije i organizacije koje se bave problemom preranog napuštanja školovanja međusobno upoznaju, predstave i umreže.

Foto galeriju sa konferencije možete videti OVDE.

Konferenciju je organizovao Western Balkans Institute WEBIN iz Beograda u okviru projekta ”Lokalna javno-privatna partnerstva za smanjenje preranog napuštanja školovanja” koji finansira Ambasada SAD u Republici Srbiji i uz podršku organizacije World Vision Austria i Fonda Agroinvest Srbija.

Za dodatne informacije i media materijale možete se obratiti Jeleni Bubanji na tutoring(at)wb-institute.org.

Foto: Goran Pandža 2014